Egyetemi hallgatók környezettudatossága a materializmus, az élettel való elégedettség, a politikai, illetve a pandémiával kapcsolatos nézeteik függvényében - Mónus, Ferenc; Béres, Tamás; Sipos, Flórián (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2022)
Az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb figyelmet kap a környezeti problémák és az ezzel ös -szefüggő társadalmi jelenségek vizsgálata. Az egyetemi hallgatók környezettudatosságánakés környezettudatosságukat befolyásoló tényezőknek a megismerése nagymértékben segíthetia fenntarthatósági irányelvek és oktatási-nevelési gyakorlatok előkészítését, meghatározásáta felsőoktatásban. Tanulmányunkban 17 hazai egyetem hallgatóinak környezettudatosságát(környezeti attitűdjeit és környezetbarát viselkedését) vizsgáltuk számos feltételezett befolyásoló tényező függvényében. Így figyelembe vettük a hallgatók anyagias szemléletét (materializmus), élettel való elégedettségét, politikai nézeteiket, illetve a Covid-19 pandémiával kapcsolatosvéleményüket. Ezek eredményeink szerint mind összefüggésben álltak a környezettudatosságotjellemző mutatókkal. A környezettudatosabb hallgatók kevésbé voltak materialista szemléletűek, kevésbé vallottak jobboldali nézeteket, életükkel elégedettebbek voltak, és a pandémiávalkapcsolatos kérdésekben is eltért véleményük kevésbé környezettudatos társaiktól. Az élettelvaló elégedettséget a környezettudatosság és a politikai nézetek gyengébb hatása mellett legnagyobb mértékben a válaszadók által érzékelt relatív anyagi helyzet határozta meg.