Hogy néznek szembe a spanyol családok a válsággal? A kezelési stratégiák típusai és következményei - Lucía Martínez, Virto (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2025)
A válság hatásai hozzájárultak számos spanyol háztartás nehézségeinek súlyosbodásához. Bár ezek a feltételek széles körben éreztették hatásukat, sokkal keményebben jelentkeztek azoknál a családoknál, amik már a válság előtt is nehéz helyzetben voltak. Jelen tanulmány fő célja, hogy beazonosítsa azokat a stratégiákat, amiket ezek a háztartások kialakítottak abból a célból, hogy kezeljék ezeket a nehézségeket. Az eredmények alapjául 34 kirekesztett háztartás élettörténeteinek kvalitatív elemzése szolgált. Ez az elemzés két érdekes eredményt hozott: egyrészt a háztartások megelőző és túlélő stratégiákat alakítottak ki, másrészt az elemzés beazonosította a stratégiák következményeit és hatásukat a háztartás társadalmi integráltásgára. Mindezen eredmények alapján a tanulmány a túlélő stratégiák határaira hívja fel a figyelmet.