A szegénység etnicizálódása a biharkeresztesi mikrotérségben? - Bánfalvi, Győző (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2022)
A Biharkeresztesi mikrotérségben végzett kutatás során (félig strukturált interjúk felvétele) családos, jövedelmi szegénységben élő háztartásokat kerestünk fel, akik között feltűnő volt, hogy többségében romákkal kerültünk kapcsolatba. A települési polgármesterek által megbecsült roma lakosság aránya pedig kísértetiesen együtt mozgott a potenciális közmunkások arányával. A települések korfáinak vizsgálata azt mutatta, hogy a „fiatalosabb” települések azok, amelyeket a polgármestereik magasabb roma lakosságúra becsültek. A jelenségek közötti ok-okozati kapcsolat lehetőségét alátámaszthatja számos korábbi empirikus kutatás is (Kemény 2004; Molnár 2007). Ezek már korábban rámutattak a szegénység etnicizálódásának jelenségére Magyarországon (Ladányi – Szelényi 2004). Az elméletet a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elvégzett 2007-es kutatás szintén megerősítette (Fónai és mtsai). A jelen tanulmány célja, hogy az elvégzett kvalitatív vizsgálatok, a korábbi tanulmányok, valamint KSH és TeIR adatok alapján megvizsgálja, hogy a Biharkeresztesi mikrotérség öt településén kimutatható-e a szegénység etnicizálódása.