Női kvóta vagy az évtizedeket igénylő, lassú változás a női akadémikusok arányában? Szkülla és Kharübdisz között - Takács, Izolda (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2017)
A jelen tanulmány arra vállalkozik, hogy egy átfogó képet adjon a nők akadémiai tagságával kapcsolatos magyarországi helyzetről, továbbá, hogy felsorolja azokat a lehetőségeket és eszközöket, melyek segítséget jelenthetnek abban, hogy a női akadémikusok aránya emelkedjen hazánkban is. Legfőképpen a témában megszólaló kutatók és akadémikusok 2016-os akadémiai választást követő, Magyar Tudomány hasábjain artikulált vitaindító vélekedéseit foglalja össze.