Hármas határokról antropológiai megközelítésben - Zámbó, Gabriella (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2022)
A kötet tematikus szerkezete lehetőséget nyújt az olvasó számára, hogy a kezdeti elméleti felvezetés után a terepmunka módszerének köszönhetően egy-egy fejezeten keresztül részese legyen az adott térség lokális közegének. A néprajzi megközelítés eredményeként nem csak a fizikai határ jellemzőit ismerhetjük meg közelebbről, hanem betekintést nyerhetünk a helyi közösségek identitásformálásának legfontosabb mechanizmusaiba. A széleskörűen és változatosan vizsgált hármas határ blokkok igyekeznek megragadni és hűen ábrázolni a kisebbség-többség kapcsolatból adódó másság és önmeghatározás kérdéseit. Mindemellett olyan alapvető témákat is középpontba állítanak a szerzők, amelyek a tapasztalt lokális jelenségek mellett kiterjedtebb és komplexebb kérdéseket is felvetnek, úgymint a regionális identitás, az informális kereskedelem és a határon túli kisebbségek jövője.