Etnikai gazdaság, adósságok és a mobilitás egyenetlen útjai a Magyarországon tartózkodó vietnami migránsok körében - Tran, Mahn Kha (Különleges Bánásmód - Interdiszciplináris folyóirat, 2026)
Jelen tanulmány célja a Magyarországon élő vietnámi migránsok tapasztalatainak vizsgálata, különös tekintettel az etnikai gazdaság szerepére. Kvalitatív adatok felhasználásával, valamint interszekcionális megközelítés alkalmazásával elemzi, hogy az etnikai gazdaság, az eladósodás, valamint az ezekhez kapcsolódó etnikai intézményi struktúrák miként formálják az egyének mindennapi életvilágát, illetve azt, ahogyan a jövőbeli lehetőségek különböző opciói között navigálnak. Az elemzés rámutat arra, hogy az etnikai vállalkozások – különösen az éttermek és kiskereskedelmi egységek – az eladósodás jelenségével összekapcsolódva olyan erőteljes strukturális tényezőegyüttest alkotnak, amely meghatározza a felfelé irányuló társadalmi mobilitás pályáit, amelyek a legtöbb esetben korlátozottak maradnak. Az eredmények összességében azt mutatják, hogy noha a migránsok jelentős erőfeszítéseket tesznek és számottevő rezilienciát tanúsítanak, a mélyen beágyazott strukturális akadályok továbbra is gátolják a teljes társadalmi integrációt és a felfelé irányuló mobilitást.