A Spiraea media Fr. Schm. Balaton-felvidéki előfordulásáról - Varga, Szabolcs; Sinigla, Mónika; Bauer, Norbert (Kitaibelia, 2018)
A Spiraea media Balaton-felvidéki előfordulása növényföldrajzi szempontból nagy jelentőségű adat, de a populáció pontos helye, mérete és élőhelye a közelmúltig ismeretlen volt. A felsőörsi Kopasz-hegyen a közelmúltban megtalált Spiraea media populáció atipikus élőhelyen, egy viszonylag zárt cseres-tölgyes erdőben ( Fraxino orni-Quercetum cerridis) található. Egyedeinek virágzása – és a faj megtalálása – feltehetően a szomszédos erdőrészlet letermelése következtében kialakult fénytöbbletnek köszönhető. A 19. századi katonai térképek alapján feltételezhető, hogy a terület korábbi vegetációjában jelen lehettek a faj számára kedvezőbb, fényben gazdag sziklás gyep-cserjés-erdő mozaikok, akár sziklai cserjések is.