Az év vadvirága 2016-ban: a mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) - Bódis, Judit; Takács, Attila; Óvári, Miklós; Virók, Viktor; Kulcsár, László; Magos, Gábor; Sulyok, József; Nótári, Krisztina; Molnár, Attila; Barna, Csilla; Kuczkó, Anita; Biró, Éva; et al. (Kitaibelia, 2020)
Jelen közlemény rövid áttekintést nyújt a mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris L.) nevezéktanáról, rendszertanáról, alak- és szövettanáról, életciklusáról, fenológiájáról, szaporodás-biológiájáról, élőhelyválasztásáról, biotikus interakcióiról, hatóanyagairól, mikroszaporításáról, felhasználási lehetőségeiről és veszélyeztetettségéről. Pontosítottuk a faj európai elterjedési térképét és kiegészítéseket teszünk a hazai előfordulásaihoz. Saját adatokat közlünk a növény magképzési sikeréről, ezermagtömegéről, hazai állományainak demográfiai jellemzőiről, valamint termőhelyeinek talaj-adottságairól.