Növényi hatóanyagok gyepnövényeinkben - Szabó, László (Gyepgazdálkodási Közlemények, 2021)
Gyepérték szempontjából különösen a következő vegyülettípusok hatásosak:1. Fenoloidok: polifenolok, fenolsavak2. Terpenoidok: monoterpének, szeszkviterpén-laktonok, diterpének, triterpén szaponinok3. Poliinek vagy poliacetilének4. Azotoidok: alkaloidok, kromoalkaloidok, cianogén glikozidok5. Glikozinolátok (izotiocianátok). Mindig figyelembe kell venni, hogy a hatás mértéke leginkább egy-egy hatóanyagcsoport koncentráció-viszonyaitól függ.