Egy „fiatal” nyolcvanéves professzor születésnapját ünnepeljük. Sáringer Gyula akadémikus 80 éves - Bürgés, György (Gyepgazdálkodási Közlemények, 2021)
Dr. Sáringer Gyula Magyarszerdahelyen (Zala megye) született 1928. december 2-án, ötödik generációs pedagógus családban. Elemi iskoláit Nagybajomban (Somogy megye) 1934-939, gimnáziumot Kaposváron az Állami Somssich Pál gimnáziumban 1939-1947 között végezte. Hat olyan tanára volt, akik a híres Eötvös Kollégium növendékei voltak. Hatodik gimnazista korában (16 évesen), mint leventét a nyilasok Németországba hurcolták, ahol a német légierőnél (Luftwaffe) szolgált, mint segédszolgálatos, majd 1945. május 11-én orosz hadifogságba esett, ahonnan egészségesen hazakerült.