Növényi hatóanyagok gyepnövényeinkben - Szabó, László (Gyepgazdálkodási Közlemények, 2021)
Gyepérték szempontjából különösen a következő vegyülettípusok hatásosak: 1. Fenoloidok: polifenolok, fenolsavak 2. Terpenoidok: monoterpének, szeszkviterpén-laktonok, diterpének, triterpén szaponinok 3. Poliinek vagy poliacetilének 4. Azotoidok: alkaloidok, kromoalkaloidok, cianogén glikozidok 5. Glikozinolátok (izotiocianátok). Mindig figyelembe kell venni, hogy a hatás mértéke leginkább egy-egy hatóanyagcsoport koncentráció-viszonyaitól függ.