Édeskömény (Foeniculum vulgare mill.) populációk fagytűrő-képességének vizsgálata - Székely, Gabriella; Novák, Ildikó; Tulok, Mária; Bodor, Zsófia; Héjja, Mariann (Gyepgazdálkodási Közlemények, 2021)
Az Apiaceae családba tartozó édeskömény (Foeniculum vulgare subsp. capillaceum var. vulgare) drogját széleskörűen alkalmazzák a fitoterápiában és az élelmiszeriparban. Vizsgálataink során 16 eltérő származású másodéves populáció fagytűrő képességét figyeltük meg. A vizsgált anyagokat télállóságuk alapján három csoportba soroltuk: - fagytűrő (a populáción belül nem volt fagykár) - kevésbé fagytűrő (az állományok 25-60% közötti fagykárokat szenvedtek) - fagyérzékeny (a populáción belül nem volt áttelelő egyed). Megállapítottuk, hogy téleleji takarással az állományok közel 70%-a jól áttelelt.