Az Aconitum fajok terjedése a romániai Kárpátokban - Mihók, Ciprián; Antal, Diána Szimóna; Csedő, Károly (Gyepgazdálkodási Közlemények, 2021)
Antropikus faktorok révén, az Aconitum fajok terjedésében jelentős csökkenést ismertek fel az utóbbi évtizedekben. A fő okok az életövezet korlátozása, és egyes fajok intenzív begyűjtése gyógyszerészeti célokra. Az összes Aconitum fajokra nagy változékonyság jellemző, valószínűleg a hibridizáció révén, de általában nehezen sorolhatók morfológiai vagy geografikai mintákba. Ez a figyelemre méltó polimorfizmus felelős az Aconitum faj taxonomikus bonyolultságáért. Ez eredményezte a hozzátartozó fajok különböző osztályozását. A jövőben kemotaxonomikai kutatások szügségesek a fajok pontos helyének meghatározására. A fajok között a legelterjedtebb az Aconitum anthora, ezt követi A. moldavicum és A. paniculatum. Az Aconitum fajokban legdúsabb területek a Keleti-Kárpátok északi része, és a Déli-Kárpátok keleti része. A Nyugati-Hegységekben az Aconitum fajok a legkevésbé fordulnak elő.