Julow Viktor és az 1956-os forradalom és szabadságharc - Kerekes-Bíró, Éva (Gerundium, 2020)
október 28. után a forradalmi Csokonai Rádió munkatársa lett, egyik szerkesztőjeként cikkeket írt és olvasott be. A csupán helyi adás sugárzására alkalmas rádióban Julow négy cikke hangzott el, az első cikke: Köszönet a vérkonzervért, alapvetően lírai hangvételű kommentár, a második Válasz egy röpiratra című, miskolci adón keresztül kapott hírre reagált egy Szlovákiában megjelent röplap kapcsán. A következő cikkben Julow Viktor az utcanevekkel kapcsolatban javasolt változtatásokat, végül a kitüntetésekkel kapcsolatban fogalmazott meg javaslatokat. májusában kezdődött el felelősségre vonása, aminek eredményeképp Julow Viktort alacsonyabb munkakörbe helyezték, adjunktusi beosztásból tanársegédi beosztásba. Rövidesen újabb fegyelmi eljárásra került sor, mert túl enyhének vélték a minisztériumban a büntetést. 1957. október 3-án: állásából azonnali hatállyal elbocsátották.A szakmai és baráti kapcsolatai, elsősorban Kéry László, Nagy Péter, Szauder József és Országh László, továbbra is segítették az immár állástalan tudóst. Több hónap bizonytalanság után 1958 februárjától a Déri Múzeum tudományos főmunkatársaként lett Julow Viktor.