Csikesz Sándor teológiai professzor, a debreceni Tisza István magyar királyi Tudományegyetem 1937/38. évi rector magnificusa - Fekete, Károly (Gerundium, 2019)
Csikesz Sándor a debreceni Tisza István Magyar Királyi Tudományegyetem Hittudományi Karának egyiklegnagyobb koncepciójú és legtevékenyebb alakja volt a XX. század első felében. 1921-től lett a DebreceniLelkészképző Intézet tanára, majd 1923-ban kapta meg egyetemi tanári kinevezését. Nemzetközi megbízatásaintúl sok más egyházi és világi tisztséget is betöltött. Csikesz Sándor professzor, mint a tudományszervezésés a református tudománypolitika erős egyénisége jelentős teológiai műhelyt hozott létre. Kétszer viseltdékáni címét, az 1937–38. tanévben pedig a Debreceni Egyetem rektorává választották. Ekkor ünnepeltea Református Kollégium és a Debreceni Egyetem a Kollégium fennállásának 400. évfordulóját. CsikeszSándor egyetemi tanársága alatt nem volt az egyetemen olyan reformmozgalom, építés vagy újjáépítés,amelynek ne lett volna bátor élharcosa.