Hatvani István – Egy polihisztor életútja - Posta, József (Gerundium, 2019)
2018. november 21-én ünnepeltük Hatvani Istvánnak, a Debreceni Református Kollégium professzora születésének a 300. évfordulóját. Ebből az alkalomból a Kollégium előadásokkal, kiállítással és fizikai és kémiai kísérletek bemutatásával emlékezett meg a nemzetközi hírű tudósról, tanárról, matematikusról, fizikusról, orvosról, filozófusról, református lelkészről és közéleti emberről. A visszaemlékezés Hatvani életútjának ismertetése és művelődéstörténeti jelentőségének hangsúlyozása mellett kitér a tudós személyét övező legendákra is, amelyeket később Arany János, Jókai Mór és Mikszáth Kálmán öntött irodalmi formába.