JUBILEUMI DÍSZÜNNEPSÉG AZ INTEGRÁLT DEBRECENI EGYETEM ALAPÍTÁSÁNAK 25. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL - Béres, Zsuzsa; Virágos, Márta (Gerundium, 2026)
A Debreceni Egyetem 2000. január elsején öt egyetemi és három főiskolai karral kezdte meg működését. Az integráció negyedszázados jubileuma alkalmából díszünnepséget rendezett az intézményt fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány és a Tiszántúli Református Egyházkerület. Az eseményen részt vett és köszöntőt mondott Sulyok Tamás köztársasági elnök, aki az ünnepség keretében adta át rektori megbízás okiratát Bács Zoltán egyetemi tanárnak, a Debreceni Egyetem új rektorának. Az intézmény alapításában végzett munkájuk elismeréseként Gróf Tisza István-emlékplakettet és díszoklevelet vehettek át mindazok, akik közreműködtek az egységes Debreceni Egyetem létrehozásában. Az ünnepségen a debreceni felsőoktatás integrációjában szerepet vállaló intézmények képviselői Ünnepélyes Nyilatkozat aláírásával erősítették meg szándékukat az eddigi együttműködés folytatására. A program ünnepi műsorral folytatódott az Egyetemi Templomban, majd koszorúzással zárult a Református Kollégium előtti Emlékkertben a Gályarabok emlékoszlopánál.