Gerontológiai Napok 2021. Nemzetközi Tudományos Konferencia - Konferenciaprogram - Bene, Ágnes (Magyar Gerontológia, 2021)
Gerontológiai Napok 2021. Nemzetközi Tudományos KonferenciaA Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara Nemzetközi tudományos konferenciája 2021. november 25-26-án.A Konferencia nyelve: magyar (november 25.), angol (november 26.)Szervező BizottságElnök:Dr. habil Móré Marianna a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának dékánjaTagok:Dr. Bene ÁgnesDr. Papp KatalinDr. Patyán LászlóHengspergerné Stomp ÁgnesRusinné Dr. Fedor AnitaTudományos BizottságDr. Móré Marianna Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Szociális és Társadalomtudományi Intézet Prof. Dr. Betul Tosun Hassan Kalyoncu UniversityDr. Bene Ágnes Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Szociális és Társadalomtudományi Intézet Dr. Patyán László Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Szociális és Társadalomtudományi Intézet Dr. Papp Katalin Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Szociális és Társadalomtudományi Intézet Prof. Dr. Fónai Mihály Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Szociális és Társadalomtudományi Intézet Dr. Kovács János Endre Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Szociális és Társadalomtudományi Intézet Dr. Szemán-Nagy Anita, Debreceni Egyetem BTK , Pszichológia Intézet Személyiség-és Klinikai Pszichológiai Tanszék Dr. Pék Győző Debreceni Egyetem BTK Pszichológia Intézet Dr. Balázs Katalin Debreceni Egyetem BTK Pszichológia Intézet Dr. Hidegkuti István Debreceni Egyetem BTK Pszichológia Intézet Dr. Csinády Adriána Debreceni Egyetem BTK Pszichológia Intézet Kőműves Zsuzsanna Judit Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Szociális és Társadalomtudományi Intézet Józsa Tamás Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Szociális és Társadalomtudományi Intézet Nagy Luca Zsuzsa Debreceni Egyetem BTK Pszichológia IntézetOperatív támogatás:Varga ZsoltnéBuczi JuditKiss GáborKirilla GyörgySéfer KárolySajtos LajosBácsi Kinga Bsc. hallgatóHudák Vivien Bsc. hallgatóNémeth Adrienn Bsc. hallgatóVirág Réka Bsc. hallgató A Konferencia részletes programjaNovember 25. csütörtök (hibrid)Levezető elnökBene Ágnes PhD.Az előadások nyelve: magyarWebex link:https://unideb.webex.com/unideb/j.php?MTID=m0a5c6cb13912e54ceb3cc1b91a08c2189:00 MegnyitóDr. habil. Móré Marianna, dékánDebreceni Egyetem Egészségügyi Kar9:20 KöszöntőJászai Menyhért alpolgármesterNyíregyháza Megyei Jogú VárosPlenáris előadások9:30Fizikai aktivitás és civilizációs betegségek különböző életkorokbanProf. Dr. Tóth Miklós egyetemi tanár, Testnevelési Egyetem, Semmelweis Egyetem; elnök, Magyar Sporttudományi Társaság10:20COVID -19 pandémia Magyar oltatlan idősek oltási attitűdjei, pszichológiai és demográfiai jellemzőiDr. Pék Győző ny. egyetemi docens, Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológiai Intézet10:50-12:00 Párhuzamos programok: Kerekasztal és Szimpózium10:50„IDŐSÜGYI REFERENS” KEREKASZTALWebex link:https://unideb.webex.com/unideb/j.php?MTID=m0a5c6cb13912e54ceb3cc1b91a08c218Levezető elnök: Dr. Patyán László (Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar)Résztvevők:Résztvevő képzési szakemberek: Kisdi Réka, Szalai Eszter Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Közhasznú Kft. Dr. Leleszi-Tróbert Anett Mária Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar Mentálhigiéné IntézetDr. Patyán László(Debreceni Egyetem, Egészségügyi Kar, Gerontológia Tanszék)Résztvevők idősügyi referensek:Pálinkásné Balázs Tünde (alpolgármester, idősügyi referens, Dabas Önkormányzat)Sarkantyús Rita Szidónia (szakmai vezető, Veresegyház Kistérség ESÉLY Szociális Alapellátási Központ)Szűcs Ágnes (idősügyi referens, rendezvényszervező, Szepes Gyula Művelődési Központ)Újhelyi-Török Alexandra (egészségügyi ügyintéző, Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Egészség- és Családügyi Osztály)10:50SZIMPÓZIUM A DOSZ KTO társszervezésévelSIKEREK ÉS KIHÍVÁSOK AZ IDŐSAKADÉMIÁKONWebex link:https://unideb.webex.com/unideb/j.php?MTID=m489ae372c57f3fc80accc93fd01672b9Levezető elnök: Bene Ágnes PhD. (Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Gerontológiai Tanszék)10:50 Harmadik Kor Egyeteme a Dél-Csehországi Egyetem Egészségügyi Szociális KaránValérie Tóthová, University of South Bohemia in České Budějovice, Faculty of Health and Social Sciences, Institute of nursing, Midwifery and Emergency CareJana Šemberová, University of South Bohemia in České Budějovice, Faculty of Health and Social Sciences,Institute, Institute of Humanities in Helping Professions11:05Hírös Szabadegyetem - idősödő generáció az iskolapadban Dr. Fülöp Tamás, főiskolai tanár, Neumann János EgyetemDr. Sági Norberta docens, Neumann János Egyetem11:20 Suttogó idősek és nyitott fülekNagyné Hermányos Zsuzsanna, vezető, Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ11:35 COVID előtt, COVID közben, COVID után - a Milton Friedman Egyetem szeniorképzési rendszerének helyzeteDr. Jászberényi József (főiskolai tanár, felnőttképzési igazgató, Milton Friedman Egyetem Kommunikáció- és Művelődéstudomány Tanszék)11:50 Diszkusszió12:00 A Szimpózium zárása Virtuális PoszterWebex link:https://unideb.webex.com/unideb/j.php?MTID=m489ae372c57f3fc80accc93fd01672b912:00 A Sóstó Gyógyfürdők ZRt. kínálata az idősödő generációknak, a gyógyturizmus piacának generációspecifikus jellemzőinek tükrében.Helmeczi Gabriella (Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar) 12:10-13:00 EBÉD SZÜNET Helyszíni állófogadás12:30 VIRTUÁLIS KIÁLLÍTÁS Takács Lászlóné Katika világjáró kézimunkáibólWebex link: https://unideb.webex.com/unideb/j.php?MTID=m0a5c6cb13912e54ceb3cc1b91a08c218A Kiállítás a helyszínen megtekinthető a Konferencia mindkét napján. 13:00 SZEKCIÓK „A” SZEKCIÓ: ÉLETMÓD ÉS ÉLETMINŐSÉGWebex link: https://unideb.webex.com/unideb/j.php?MTID=m20e9d7791072a1af7d3a51c11dcd5ca4Levezető elnökök:Rusinné Dr. Fedor Anita(Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar)Dr. Sárváry Andrea(Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar)13:00 Az idősek szociális kapcsolatai és szabadidő eltöltéseRusinné Dr. Fedor Anita, Ungvári Sándor, V. Balla Petra (Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar)13:20Az életmódok változásának időbeli trendjei és társadalmi okai – időskori életstratégiákSzabó Árpád (Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi – Demográfia és Szociológia Doktori Iskola)13:40A 60 év feletti korosztály Tokaji borfogyasztási szokásai, jövedelem és borértés alapján szegmentálvaDr. Szakál Zoltán (Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar)14:00-14:10 SZÜNET14:10Időskori életminőség, jóllét és idősödéssel kapcsolatos attitűdök vizsgálataFerwagner Anna (Debreceni Egyetem Humán Tudományok Doktori Iskola)14:30A városi zöldterületek pozitív hatása a demenciával élők és gondozóik jóllétéreDr. Fekete Márta (MDRG Kft.)14:50Időskori panaszok és a gyógynövények kapcsolataPászk Norbert (Miskolci Egyetem, Egészségtudományi kar, Elméleti Egészségtudományok Intézete)15:10Cukorbetegek háziorvosi ellátásának minőségvizsgálata Törő Viktória, Takács Péter, Kósa Zsigmond, Radó Sándorné, Szelesné Árokszállási Andrea, Sárváry Attila (Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar) „B” SZEKCIÓ: PANDÉMIAWebex link: https://unideb.webex.com/unideb/j.php?MTID=mbf83fef05599e5a3473ed772511bc2c9Levezető elnök:Dr. Patyán László (Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar)13:00Modern családformák és a nagyszülői korosztály kapcsolataDr. Boga Bálint (vendégelőadó, Milton Friedman Egyetem)13:20A magyar lakosok egészségi állapota, egészségmagatartása 2020-as SHARE Corona Survey (Covid-19) adatainak tükrében – Hagyományos statisztikai és rough set alapú elemzésDr. Takács Péter, Prof. Dr. Láczay Magdolna, Dr. Szakál Zoltán, Dr. Varga Levente, Nádasdi Kristóf Zsolt, Paulikné Varga Barbara, Tóth Kitti, Helmeczi Gabriella (Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar)13:40Idős hozzátartozót gondozó családtagok erőforrásai a COVID-19 idejénDr. Leleszi-Tróbert Anett Mária, Bagyura Márton, Dr. Széman Zsuzsa (Semmelweis Egyetem, Társadalomtudományi Kutatóközpont, Semmelweis Egyetem)14:00-14:10 SZÜNET14:10Az idősek nappali ellátása és az aktív idősödés lehetséges kapcsolata - Problémák, nehézségek, jó gyakorlatok a COVID-19 járvány tükrébenVajda Kinga (Semmelweis Egyetem, Mentális Egészségtudományi Doktori Iskola)14:30Az oltásbizonytalanság és az oltásellenesség néhány jellemzője a koronavírus-járvány idején erdélyi magyar felnőttek körébenBárdos Tímea (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Marosvásárhelyi Kar)14:50Az időskori depresszióPhDr. Mgr. Kollár Lívia (Vysoká školazdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, Bratislava; FZaSP sv. Ladislava, Nové Zámky) „C” SZEKCIÓ: AKTÍV IDŐSÖDÉSWebex link: https://unideb.webex.com/unideb/j.php?MTID=m8ed272ac16c7c203b14e031b6b2a672eLevezető elnök:Dr. Móré Marianna(Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar)13:00Idősödő rendvédelemAmbrusz Alíz (Debreceni Egyetem Humán Tudományok Doktori Iskola Pszichológia Doktori Program)13:20A projektmenedzsment oktatásának szerepe az aktív idősödés jógyakorlatainálDr. Asztalos Bernadett - Dr. Ládonyi Zsuzsanna (Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar Mentálhigiéné Intézet)13:40PKSZAK MAJÁLIS- a generációk évébenRajzik Alexandra (Pécs és Környéke Szociális Alapszolgáltatási és Gyermekjóléti Alapellátási Központ és Családi Bölcsőde Hálózat /PKSZAK/)14:00-14:10 SZÜNET14:10Különböző közegben végzett progresszív balance tréning hatékonyságának vizsgálata nyugdíjasok körébenMiszory Erika Viktória (Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Doktori Iskola)14:30Hogyan érdemes időskorban táncolni?Bene Ágnes PhD., Dr. Móré Marianna (Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar)14:50Társadalmi innováció a DEAC-ban, az idősek fizikai aktivitásának fokozása érdekébenLenténé Dr. Puskás Andrea (Debreceni Egyetem, Sporttudományi Koordinációs Intézet) „D” SZEKCIÓ: DIGITALIZÁCIÓWebex link: https://unideb.webex.com/unideb/j.php?MTID=m6e0c82a27d2b8f87ce181fddecd4dde6Levezető elnök:Nádasdi Kristóf Zsolt(Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar)13:00Az IKT használata az aktív és egészséges időskor támogatásában és az idősgondozásbanTóth Anikó Panna (Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar)13:20Telemedicina jelentősége a pandémia időszakábanPaulikné Varga Barbara (Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar)13:40Képzési, oktatási ökoszisztéma Kecskeméten az 50 pluszos korosztály számáraMolnár Szilárd (CédrusNet Kecskemét Program)14:00-14:10 SZÜNET14:10A hazai idősek online fogyasztási potenciáljaStumpf-Tamás Ivett, Bene Ágnes PhD. (Debreceni Egyetem Egészsségügyi Kar)14:30Idősek az infokommunikációs térben – lehetőségek és kihívásokNádasdi Kristóf Zsolt, Győri Anita (Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar)14:50„Tanulom a korom” Interaktív tananyag fejlesztése időskorúak aktív életvezetésével kapcsolatos témakörbenRéti Éva (Pannon Egyetem) 15:00 - Párhuzamosan: SZIMPÓZIUM ÉS KEREKASZTAL15:00SZIMPÓZIUMKOGNITÍV VÁLTOZÁSOK, DEPRESSZIÓWebex link: https://unideb.webex.com/unideb/j.php?MTID=m20e9d7791072a1af7d3a51c11dcd5ca4A Szimpózium elnöke: Dr. Szemán-Nagy Anita (egyetemi docens, tanszékvezető, Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológia Intézet, Személyiség- és Klinikai Pszichológiai Tanszék)15:00 A Szimpózium megnyitása, bevezetés15:05 Időskori depresszió az alapellátásbanDr. Rekenyi Viktor (Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Családorvosi és Foglalkozás-Egészségügyi Tanszék)Dr. Kolozsvári László Róbert (Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Családorvosi és Foglalkozás-Egészségügyi Tanszék)15:20 A Test Your Memory (TYM) teszt alkalmazhatósága háziorvosi szettingben demencia és enyhe kognitív zavar kiszűrése érdekébenDr. Garbóczy Szabolcs (Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika)Dr. Kolozsvári László Róbert (Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Családorvosi és Foglalkozás-Egészségügyi Tanszék)15:35 Kognitív hanyatlás vagy integráció? – módszertani megközelítésbenDr. Kondé Zoltán (Debreceni Egyetem Pszichológia Intézet, Általános Pszichológiai Tanszék)15:50 A testmozgás szerepe a demenciák és az időskori depresszió prevenciójábanDr. Csinády Adriána (Debreceni Egyetem Pszichológia Intézet, Klinikai Pszichológiai Tanszék)16:05-16:10 A Szimpózium zárása 15:00„MNKSZ” KEREKASZTAL A MAGYAR NŐI KARRIERFEJLESZTÉSI SZÖVETSÉG PROGRAMJAI AZ ENSZ EGÉSZSÉGES IDŐSÖDÉS ÉVTIZEDE JEGYÉBENWebex link: https://unideb.webex.com/unideb/j.php?MTID=mbf83fef05599e5a3473ed772511bc2c9Levezető elnök: Dr. Takács Péter (Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar)15:00Szigorúan 60 év felettFerenczi Andrea elnök, MNKSZ15:15Barátunk-e a média? - Torz a tükör, vagy csak homályos? Idősek, Covid, Média.Hajós Katalin média szakértő, MNKSZ15:30Lépést tartani a digitalizációs világgal, egy többgenerációs kihívásModláné Görgényi Ildikószakképzési és felnőttképzési szakértő, MNKSZ15:50-16:10 Diszkusszió16:10 A Konferencia első napjának zárása  26 th. November Friday (online)Host:Dr. Katalin Papp (University of Debrecen Faculty of Health)Language: EnglishTime zone: (CET)+1; (UTC) + 1Webex link: https://unideb.webex.com/unideb/j.php?MTID=m55a582a5241e04b584b1ed41fcfbf91a9:15Opening CeremonyDr. Anita Rusinne Fedor general and scientific vice dean, University of Debrecen Faculty of HealthPLENARY SESSION9:20 Covid, lockdown, elderly. Experiences of the follow up reserach among active older adults 2020- 2021.Dr. László Patyán(University of Debrecen)9:50 – 10:50 MORNING SESSIONHost:Dr. László Patyán (University of Debrecen Faculty of Health)Webex link: https://unideb.webex.com/unideb/j.php?MTID=m55a582a5241e04b584b1ed41fcfbf91a9:50The good practice of inclusion in action - the proposal of program based on the Human RightsMarzanna Farnicka PhD. (Family Psychology Unit, Institute of Psychology Zielona Góra University, Poland)10:10Quality of life for social care centre clientsAlondere Linda(Riga Medical College of the University of Latvia)10:30Spiritual care in Slovenian nursing homes: a quantitative descriptive studyIgor Karnjuš(University of Primorska, Faculty of Health Sciences, Izola, Slovenia)10:50-11:00 Coffee break11:00 – 12:20 SYMPOSIUM “COVID -19 PANDEMIC, SURVEYS ON ELDERLY ABOUT VACCINATION – NATIONAL AND EUROPEAN PERSPECTIVES” SYMPOSIUMWebex link: https://unideb.webex.com/unideb/j.php?MTID=m55a582a5241e04b584b1ed41fcfbf91aChairs: Katarzyna Bałandynowicz-Panfil PhDAssociate Professor, University of Gdańsk,Győző Pék PhD ret. Associate Professor, University of Debrecen, Faculty of Humanities, Institute of PsychologyParticipants:Șerban Olah, PhD Associate Professor, University of Oradea, RomaniaKatarzyna Bałandynowicz-Panfil, PhD Associate Professor, University of Gdańsk, Poland Győző Pék, PhD ret. Associate Professor,Adrienn Kaszás, PhD student,Balázs Őrsi, Assistant Professor,University of Debrecen, Faculty of Humanities, Institute of Psychology11:00 Introduction Győző Pék, PhD ret. Associate Professor, University of Debrecen, Faculty of Humanities, Institute of Psychology11:05 The severe cases of Covid 19 in Europe. A comparative analysis using SHARE data baseȘerban Olah, PhD Associate Professor, University of Oradea, Romania11:20How to convince the undecided - communication with the elderly and attitudes towards vaccination COVID-19 in Poland Katarzyna Bałandynowicz-Panfil, PhD Associate Professor, University of Gdańsk, Poland11:35Introducing an international project. Aims and beginningsKatarzyna Bałandynowicz-Panfil, PhD Associate Professor, University of Gdańsk, Poland11:50Survey on unvaccinated Hungarian elderly people during the COVID-19 pandemicGyőző Pék, PhD ret. Associate Professor, Adrienn Kaszás, PhD student, Balázs Őrsi, Assistant Professor, University of Debrecen, Faculty of Humanities, Institute of Psychology12:10 – 12:25 Discussion12:30 Closing of the Symposium12:30-13:00 Lunch timeAFTERNOON SECTIONWebex link:https://unideb.webex.com/unideb/j.php?MTID=mcbe05fc7b01796c7044e63d5ff2e24e4Host: Dr. Katalin Papp(University of Debrecen Faculty of Health)13:00Subjective Assessments of the Disease Seriousness in the Population Aged 60+Jitka Doležalová University of South Bohemia in České Budějovice, Faculty of Health and Social Sciences13:20Prelevance of falls in seniors hospitalized on gerontopsychiatric department, their risk factors and possibilities of preventive interventionsPhDr. Libová Ľubica(Vysoká školazdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, Bratislava; FZaSP sv. Ladislava, Nov Zámky)13:40Domestic Violence and its Impact upon Reproductive Health during Corona Virus Pandemic among Women Attending Primary Health Care Dr. Iqbal Majeed Abbas(Baghdad College of Medical Sciences - Nursing Department)Virtual Poster14:00Postoperative rehabilitation after total knee joint replacementPhDr. Mgr. Vavro Michal(Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, Bratislava; FZaSP sv. Ladislava, Nové Zámky)14:10-14:20 Coffee Break14:20-16:20 Parallel sectionsLATE AFTERNOON SECTIONWebex link: https://unideb.webex.com/unideb/j.php?MTID=mcbe05fc7b01796c7044e63d5ff2e24e4Host: Dr. László Patyán(University of Debrecen Faculty of Health)14:20Revealing the Concept of Aging in Turkish Nursing Students: An Exploratory Metaphor AnalysisAssoc. Prof. Emel Bahadir Yilmaz*, Assoc. Prof. Arzu Yüksel**(* Giresun University, Faculty of Health Sciences, Department of Nursing Turkey. ** Aksaray University, Faculty of Health Science)14:40Attitudes of Roma adults towards the care of their elderly relativesIrén Godó, Dalma Tóth(University of Debrecen)15:00Local community practices to improve healthy aging in the NorthDr. Elena Golubeva, Dr. Anastasia Emelyanova(Northern Arctic Federal University, Arkhangelsk (Russia))15:20Staff Training and Stress in Long Term Care Facilities Special Care Units for Alzheimer's EldersDr. S. Jean Szilagyi(St. Joseph College of MaineOhio Department of Health)15:40Hospice and Palliative Social Work Roles in the U.S.Dr. Ellen L. Csikai(University of Alabama, School of Social Work)16:00Determining the Reasons of Older People for Choosing a Nursing Home: A Comparative Study Assoc. Prof. Arzu YÜKSEL*, Assoc. Prof. Emel BAHADIR YILMAZ**, Nurse Cansu Esra KESEKCİ*** *Aksaray University, Faculty of Health Sciences, Department of Nursing, Turkey. **Giresun University, Faculty of Health Sciences, Department of Nursing, Turkey. *** Silivri State Hospital, Children's Service, Turkey.16:20Growing Ageing Population and European PoliciesRehana Sindho KabooroUniversity of Debrecen Virtual Poster16:40Satisfaction with the implementation of developmental tasks in the course of life and the sense of well-being in late adulthoodHanna LiberskaFaculty of Psychology Kazimierz Wielki University Bydgoszcz, Poland14:20-15:20Section of the Association for Women’s Career Development in Hungary (AWCDH)Webex link: https://unideb.webex.com/unideb/j.php?MTID=mf8a10dfb277e1f308bfa4fcc244801c1Hosts: Ágnes Bene PhD.(University of Debrecen)Andrea Ferenczi(AWCDH)14:20Education In Old Age In The Experiences Of Polish Euro GrandparentsProf. Jolanta Mackowicz, Ph.D and Joanna Wnek-Gozdek, Ph.DInstitute of Educational Sciences, Pedagogical University of Krakow14:40A step forward with the help of a friend of older personsSusan B. Somers president, INPEA – International Network for the Prevention Elder Abuse15:00Action for Smart Healthy Age-Friendly EnvironmentsWilleke van StaalduinenCEO AFEdemy Vice-Chair and Grant Holder COST Action16:50 Conference Closing Ceremony