Az extrém takarítástól a Diogenész-szindrómáig: Hogyan függ össze a felhalmozás, a higiéniai válság, a hajléktalanság és az életveszély? - Lázár-Imre, Erika (Hungarian Gerontology, 2025)
Egy idős ember mentális és fizikai állapotának jelentős romlása vagy öngondoskodási képességének akár teljes elvesztése higiéniai krízisállapot kialakulásához vezethet. Sokan gondolják, hogy ha csak úgy döntenek, később viszik ki a szemetet, vagy éveken át őrizgetnek dolgokat, hiszen jó lehet még valamire, azzal nem veszélyeztetik magukat és környezetüket; ám manapság egyre gyakoribbak az olyan szélsőséges esetek, amikor akár kilakoltatásig és lincselésig vezethet egy ilyen élethelyzet.