Az időskori táplálkozás modern irányelvei: A prevenciós étrend szerepe a krónikus betegségek megelőzésében - Hanuferné, Horváth Brigitta; Orsolya, Savella (Hungarian Gerontology, 2025)
A megnövekedett várható élettartam a termékenységi ráták csökkenésével párosulva globális demográfiai elmozduláshoz vezet az öregedő népesség felé. Az idősebbek (60 év felettiek) száma 2050-re várhatóan több mint kétszeresére, 2100-ra pedig több mint háromszorosára nő.