(untitled) (Magyar Gerontológia, 2026)
Tisztelt Olvasóink! A Magyar Gerontológia folyóirat e számában az idősödő társadalom lokális és globális problémáival foglalkozunk. Lokális szinten három tanulmány segítségével a Nyíregyházi Gondozási Központ működésébe és feladataiba kapunk bepillantást. Megismerhetjük, hogy milyen alapszolgáltatások, programok működnek a nappali ellátás keretében (Barna Hilda tanulmányában), milyen szakápolási feladatokkal és esetleges nehézségekkel kell megküzdenie nap mint nap az intézménynek (Szilvásiné Bojda Márta írása). A harmadik, szintén erről, az intézményről szóló írás a házi segítség nyújtás rendszerét és aktuális kérdéseit mutatja be Szabó Rita Zsuzsa tolmácsolásában. Mindhárom tanulmány a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán 2016. december 2-án szervezett Nyíregyházi Gerontológiai Napokon elhangzott előadások írásos összefoglalói. Patyán László összefoglalói olyan, elsősorban az OECD és az AGE Platform által megfogalmazott nyilatkozatokat mutatnak be, melyek felhívják a figyelmet az otthoni, nem fizetésért végzett gondozási feladatokra, a gondozás és a munka összeegyeztetésének nehézségére, valamint a gondozók támogatásának szükségességére. A globális szintet Kassai Anett és Dr. Pék Győző az okostelefonok használatáról, esetleges veszélyeiről szóló tanulmánya is képviseli az idősek körében. A magam és szerzőtársaim nevében is örömmel ajánlom folyóiratunkat az öregedéstudomány iránt érdeklődők számára. Kovács Klára