Egészségügyi érintettség, mint tanulási motiváció a menopauza témájában - Savella, Orsolya; Czabaji Horváth, Attila (Magyar Gerontológia, 2024)
Nők esetében az idősödés folyamatának kezdetével - az áthajlás korával 50 éves kortól - átlagosan szinte egyidőben jelenik meg a menopauza - 51,2 év - is. Az emberi szervezet elöregedése, valamint a menopauza általános egészségi állapotot befolyásoló tényezők. Külön - külön is növelhetik a rizikóját egyes betegségek kialakulási esélyének, együttes hatásuk esetén pedig meglévő betegségek tüneteit is fokozhatják.