Évf. 11 szám 37-38 (2019)

Articles

Az aktív időskor szerepe a fogyasztóvédelemben

Megjelent december 1, 2019
Szerzők
Bene Ágnes
Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar
, Balázs Katalin
Debreceni Egyetem Pszichológia Intézet
Megtekintés
Kulcsszavak
fogyasztóvédelem aktív időskor meggyőzés átverés sérülékenység fogyasztó
Hogyan kell idézni
Selected stlye: APA
Bene, Ágnes, & Balázs, K. (2019). Az aktív időskor szerepe a fogyasztóvédelemben. Magyar Gerontológia, 11(37-38), 65–77. https://doi.org/10.47225/MG/11/37-38./7449
Licenc

Copyright (c) 2019 Magyar Gerontológia

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

##plugins.generic.funding.fundingData##

Világszerte gyakoriak a megtévesztések, melyek kifejezetten az időseket célozzák (Boush, Friestad és Wright, 2009; Valant, 2015). Az aktív középkort követően számos fiziológiai, pszichológia változás megy végbe az idősödő személyekben. Ezek a változások persze nem mindenkinél azonos mértékűek. Az idősödő generáció képviselőinek tipikus kommunikációs és társas jellemzői képezik az alapját ezeknek az átveréseknek melyek etikátlanul visszaélnek a korosztály sérülékenységével. Az idősek általában befolyásolhatóbbak, mint a fiatalabb felnőttek (Visser és Krosnick, 1998).
A tanulmányban összefoglaljuk a szakirodalom alapján az idősek átverésekkel szembeni sérülékenységét megalapozó jellemzőket. Valamint beszámolunk egy idősek körében interjúmódszerrel végzett vizsgálatról, melyben a válaszadók gyanús megkeresésekkel kapcsolatos tapasztalataikról számolnak be.