A Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény vonatkozásai a pszichiátriai betegek ellátásával összefüggésben - Bányai, Gábor (Egészségügyi Innovációs Szemle, 2023)
Az emberi méltóság tekinthető az emberi lét alapjának, s ezt minden ember számára biztosítani törekszenek a jogszabályok. Ez a fajta jogegyenlőség megkívánja, hogy embertársaink között indokolatlan különbséget ne tehessen se az állam, se a társadalom. A megkülönböztetés tilalma tehát a jogegyenlőség megerősítéseként szolgál és a védendő tulajdonságok között említi a fogyatékosságot is. Ennek megfelelően a fogyatékossággal élő személyek méltóságának és jogainak védelmére külön figyelmet kell fordítani az élet minden területén.A Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény és az ahhoz kapcsolódó Fakultatív Jegyzőkönyv kihirdetését követően megkezdődött a hazai szabályozás harmonizációja a fogyatékosság új definíciója alapján. Az új definíció a pszichés károsodással élő személyeket is nevesíti. Az így létrejött jogi védelem célját, hatását, illetve az esélyegyenlőség megteremtésére vonatkozó további szükséges intézkedéseket vesszük számba az egészségügyi, azon belül is a pszichiátriai ellátás tekintetében.