Szájban diszpergálódó gyógyszerformák: alkalmazási és előállítási lehetőségek - Dávid, Sinka; Doma, Enikő; Varga, Mercédesz; Bácskay, Ildikó (Egészségügyi Innovációs Szemle, 2023)
Számos szempont figyelembevételével kijelenthető, hogy az orális gyógyszerformák számítanak a gyógyszeres terápia során preferáltnak. A különböző betegcsoportok igényeinek és korlátainak függvényében a gyógyszertechnológia többféle lehetőséget is kínál a szájon át történő bevitelre. A különböző típusú készítmények különböző előnyökkel és természetesen hátrányokkal rendelkeznek, valamint sok esetben különböző gyártási igényekkel. A szájban diszpergálódó szilárd gyógyszerkészítmények maguk is több csoportra oszthatók, és meghatározott hatóanyagcsoportok esetén jelentős biohasznosulás és beteg compliance növekedés érhető el a használatukkal. Formulációjuk során azonban több specifikus feltételnek kell megfelelniük.