A kannabidiol és az adenozinerg rendszer kapcsolata - Viczján, Gábor; Óvári, Ignác; Erdei, Tamás Dániel (Egészségügyi Innovációs Szemle, 2023)
A kannabidiol (CBD) a legjobban tanulmányozott, nem bódító hatású fitokannabinoid, ami számos kedvező hatása miatt világszerte nagy érdeklődés tárgyát képezi. Összefoglalónk célja a CBD sokrétű hatásainak jellemzése, mivel az emberi szervezetben számos molekuláris célpontját tárták már fel, melyeken hatva igen sokféle kórállapotot képes módosítani. A CBD gyulladáscsökkentő, daganatellenes, neuroprotektív, görcsoldó, anxiolitikus, antipszichotikus, antidepresszív, antidiabetikus, elhízás elleni, valamint az adenozinerg rendszert érintő hatásokkal is rendelkezik.A szív adenozinerg rendszere szempontjából a CBD esetében két fontos molekuláris célpontról lehet adatokat találni: az ENT1 típusú nukleozid transzporter (ENT1 vagy SLC29A1), melyet több vizsgálat is igazolt, és az A1 adenozin receptor, amelyet szintén gyanúba hoztak. Az ENT1 a szív egyik fő adenozin transzportere, melyen keresztül befolyásolni lehet a szív interszticiális adenozin szintjét, míg az A1 adenozin receptor a szívizom védelmében szerepet játszó egyik legfontosabb adenozin receptortípus.