Ciklodextrinek szerepe a COVID-19 elleni küzdelemben - Réti-Nagy, Katalin; Bácskay, Ildikó; Vecsernyés, Miklós; Fenyvesi, Ferenc (Egészségügyi Innovációs Szemle, 2022)
A SARS-CoV-2 vírus 2019 év végi felbukkanása óta nagyszámú terápiás stratégia látott napvilágot a kórokozó miatt sokszor nagyon súlyos állapotba kerülő betegek kezelésére. Ahogy egyre több ismeret áll rendelkezésre a vírusról, annál jobban lehet a terápia kapcsán felmerülő ötleteket is finomítani. A ciklodextrinek már régóta ismert molekulák a gyógyszeriparban, különleges szerkezetükből adódóan sokféleképpen felhasználhatók gyógyszerfejlesztés során.  Tekintettel a jelenlegi pandémiás helyzetre fontosnak gondoltuk összefoglalni, hogy a kutatócsoportunk által már évek óta vizsgált ciklodextrin molekuláknak milyen szerepe lehet a COVID-19 betegség terápiájában. Az elvégzett irodalmi kutatómunka során sok érdekes elméletet és ígéretes fejlesztést találtunk.