Gerincferdülés szűrése mesterséges intelligenciával - Gulyás, Gábor; Kiss, Attila Csaba; Morvay, Balázs Tibor; Béres, Bálint; Várfalvi, Marianna; Rákóczi, Ildikó; Kovács, Edit; Papp, Csaba; Zsuga, Judit (Egészségügyi Innovációs Szemle, 2024)
A gerincferdülés és egyéb mozgásszervi rendellenességek korai felismerése kritikus jelentőségű a hatékony kezelés és az érintettek életminőségének javítása szempontjából. A technológia lehetővé teszi az iskolavédőnők számára, hogy pontosabb diagnózist állítsanak fel, és időben javaslatokat tegyenek a szükséges beavatkozásokra. Jelen tanulmányban bemutatjuk a védőnők szerepét az iskolai egészségügyi szűrésben, és a Tartás Pajtás eszközt, ami az iskolai védőnői szűrés támogatására jött létre. Több védőnő bevonásával teszteltük valós környezetben ezt az eszközt, és elemeztük annak lehetőségeit és korlátait. A tanulmányban bemutatott eredmények az IML4E nemzetközi projekt keretében valósultak meg.