A polifarmáciás idős betegek gyógyszerészi gondozásának gazdasági előnyei - Karácsonyi, Zoltán; Erdei, Tamás; Viczján, Gábor; Óvári, Ignác (Egészségügyi Innovációs Szemle, 2024)
A polifarmácia (polipragmázia) veszélye abban áll, hogy a több krónikus betegségben szenvedő általában idősebb korosztályt érinti, akikre ezenfelül kevésbé jellemző a gyógyszeres adherencia. Emiatt fontos ezen páciensek gyógyszeres terápiájának követése a gyógyszertárakban, ahol megtörténhet probléma esetén a visszacsatolás a háziorvosok, szakorvosok felé. Ezen okból kifolyólag kulcsfontosságú az gyógyszerészi gondozás kialakítása. A polifarmáciás betegek esetén a nem megfelelő gyógyszeres terápia nagymértékben fokozza a nemkívánatos gyógyszer hatások kialakulását és így fokozza a mortalitási és morbiditási mutatókat. A tények ismeretében elmondható, hogy bár a gyógyszerészi gondozás többlet költséggel jár, az általa kiszűrt nemkívánatos hatások azonban kiadás csökkenést jelentenek.