Debreceni iskola-egészségügyi modellprogram : egészség a kezdetektől - Papp, Csaba (Egészségügyi Innovációs Szemle, 2023)
október 11-én avatott Egészségfejlesztési Intézetben egy országosan egyedülálló iskola-egészségügyi program indult Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával a Pósa u. 1. szám alatt a Debreceni Egyetem Klinikai Központ részeként. Mint köztudott a 26/1997. (IX. 3.), az 51/1997. (XII. 18.) és a 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet alapján működő iskola-egészségügyi ellátás keretében az általános- és középiskolás diákok kétévente, úgynevezett „indikátor” (2., 4., 6., 8., 10. és a 12.) években vesznek részt kötelezően szűrővizsgálatokon. A DAEFI célja, az iskola-egészségügyi feladatok és kiegészítő vizsgálatok egy központban történő összehangolása, modellprogram keretében. A koronavírus járvány után a 2021-2022-es tanév volt az első teljes év, hogy a DAEFI koordinálásával zajlottak a jogszabály által meghatározott szűrések, melyek szülői beleegyezés esetén EKG vizsgálattal és prevenciós előadásokkal is kiegészültek. Ennek az első évnek a tapasztalatait mutatjuk be.