Hidroxi-propil-béta-ciklodextrin celluláris internalizációjának és lizoszómákra gyakorolt hatásának vizsgálata - Rusznyák, Ágnes; Réti-Nagy, Katalin; Váradi, Judit; Bácskay, Ildikó; Vecsernyés, Miklós; Fenyvesi, Ferenc (Egészségügyi Innovációs Szemle, 2023)
A ciklodextrinek széles körben alkalmazott segédanyagok a lipofil gyógyszerek vízoldhatóságának és biológiai hasznosíthatóságának növelésére. Kutatócsoportunk korábban kimutatta, hogy a ciklodextrinek endocitózissal képesek bejutni a Caco-2 intesztinális epitél sejtekbe, azonban a különböző sejtek esetén történő celluláris internalizációt és az intracelluláris hatásait eddig még nem vizsgálták. Mindemellett a 2-hidroxi-propil-béta-ciklodextrin (HPBCD) koleszterin komplexáló tulajdonságának köszönhetően a C típusú Niemann Pick szindróma kezelésére alkalmazott molekula. Munkánk célja a HPBCD celluláris internalizációjának és a sejtekben található lizoszómákra gyakorolt hatásának vizsgálata és összehasonlítása Caco-2 intesztinális epitél, HeLa méhnyak epitél és hCMEC/D3 agyi endotél sejteken.