A támogatott tolperison, baclofen és tizanidin izomlazító gyógyszerek kiváltása Magyarországon 2015 és 2019 közötti időszakban - Góczi, Tímea; Dombrádi, Viktor; Bányai, Gábor; Boruzs, Klára; Bíró, Klára (Egészségügyi Innovációs Szemle, 2023)
A populációk elöregedésével egyre nő a fogyatékosság incidenciája és prevalenciája. A fogyatékosság nem csupán egészségügyi, hanem globális társadalmi, gazdasági probléma. A fogyatékos népességen belül a mozgássérülteké a legnagyobb arány. A mozgásszervi betegségekben jellemző izomtónusfokozódás kezelése alapvető jelentőségű. A kezelésben használatos baclofen, tolperisone és tizanidine kiváltás, ártámogatás és térítési díj változását vizsgáltuk 2015 és 2019 közötti időszakban Magyarországon. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által kifizetett ártámogatás összege folyamatosan emelkedett, mely a tizanidine hatóanyagra kifizetett ártámogatás emelkedésének volt betudható. A baclofen és a tolperisone esetében nem történt jelentősebb változás.