A támogatott metformin hatóanyag tartalmú készítmények használatának alakulása Magyarországon 2015 és 2019 között - Szávó, Enikő; Nagy, Attila; Dombrádi, Viktor; Bányai, Gábor; Sztanek, Ferenc; Boruzs, Klára; Biró, Klára (Egészségügyi Innovációs Szemle, 2022)
Világszerte mintegy 415 millió ember él cukorbetegséggel, és becslések szerint 193 millió ember él a földön úgy, hogy nem diagnosztizálták nála a meglévő cukorbetegségét. Globálisan a cukorbetegség prevalenciája a felnőttek körében 4,7%-ról 8,5%-ra nőtt 1980 és 2014 közötti időszakban, ezen felnőttek 90-95%-a 2-es típusú diabetes mellitus betegségben szenved. A 2-es típusú cukorbetegség mikrovaszkuláris és makrovaszkuláris szövődményekhez vezet, amelyek óriási terhet jelentenek az egészségügyi ellátó rendszerekre. Annak ellenére, hogy növekszik a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezőivel kapcsolatos ismeret, ami a sikeres megelőzési programok bizonyítéka, mégis a betegség gyakorisága és előfordulása világszerte továbbra is emelkedik. A szűrőprogramok révén történő korai felismerés, valamint a biztonságos és hatékony terápiák rendelkezésre állása csökkenti a morbiditást és a halálozást azáltal, hogy megelőzi vagy késlelteti a szövődményeket. A metformin az egyik legnépszerűbb orális glükózszint-csökkentő gyógyszer, amelyet széles körben az optimális kezdeti kezelésnek tekintenek világszerte a 2-es típusú diabetes mellitusban szenvedő betegek esetén. A gyógyszer különféle iránymutatásokban, első választandó kezelésként ajánlott, ideértve az European Association for the Study of Diabetes (EASD) és az American Diabetes Association (ADA) irányelveit is. Kedvező státusza a hatékonyságában, az alacsony költségekben, a súly semlegességében és a jó biztonsági profilban rejlik. Egyéb előnyöket is leírtak, ideértve bizonyos lipidek, gyulladásos markerek javulását és a kardiovaszkuláris események csökkentését. Ezért tűztük ki célul azt, hogy megvizsgáljuk pontosan hogyan alakult az elmúlt öt évben a támogatott metformin készítmények trendje hazánkban. Ezen kívül összefüggéseket vizsgáltunk meg a kiváltott dobozszám és a fogyasztói ár, a TB támogatás, valamint a népességszám között. Vizsgáltuk a kiváltásra vonatkozó gyakoriságot 2015-2019 közötti időszakban. A vizsgálathoz a nyilvánosan hozzáférhető Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatbázist használtuk fel, valamint a Központi Statisztikai Hivatal adatait hazánk lakosságszámára vonatkozóan. Az elmúlt öt évben 10.000 főre vetítve Somogy megyében volt a metformin kiváltás aránya a legnagyobb mértékű, míg Zala megyében a legalacsonyabb. Ha viszont az összes kiváltást vesszük figyelembe – a lakosságszámtól eltekintve –, akkor néhány kivételtől eltekintve egyfajta csökkenés figyelhető meg az egyes megyékben. Ugyanakkor a gyakoriság számítás eredménye azt mutatja, hogy évről évre nőtt a metformin kiváltási aránya, ami magyarázza az egyre növekvő megbetegedések számát. Szintén alátámasztja ezt az a tény, hogy habár a népességszám 2015 és 2019 között folyamatosan csökkent, a metformin kiváltás aránya azonban növekvő tendenciát mutat, amelyből azt a következtetést lehet levonni, hogy folyamatosan nő a diabeteses betegek száma.