Tisza-völgy hidrológiai sajátosságai, a folyó hidrodinamikai modellezése - Kovács, Sándor (Economica, 2020)
Az utóbbi évti zedekben a Tisza vízlevezető képessége lényeges megváltozott . Az emberi beavatkozások, a természeti változások hatására az árvizek magassága és tartóssága folyamatosan növekszik. A folyó egyre magasabb szinten levonuló árvizei mind jobban veszélyezteti k a térség településeit, mezőgazdasági területeit, az emberek megélhetését. Az árvizek kártételeinek elkerülését, illetve mérséklését elősegítő megoldások kutatásában jelentős szerepe van a folyó vízrendszerének hidrológiai, hidrodinamikai modellezésének.