A BOLYAIAK ELŐTTI ÉVSZÁZAD ENCIKLOPÉDIKUS MAGYAR TERMÉSZETTUDÓSA - Madaras, Lászlóné (Economica, 2020)
Dolgozatomban visszatekintek a Bolyaiak előtti évszázadban Jászapátin született Makó Pál életének főbb állomásaira és születésének 295. évfordulóján méltatom eredményeit. Munkásságának kiemelkedő szakaszát jelentik a bécsi Theresianumban töltött évek, ahol a matematika és a kísérleti fizika rendes, valamint a mechanika rendkívüli tanáraként tevékenykedett. Számos európai szintű tankönyvet írt a matematika, a logika, a fizika, a filozófia és más tudományok területéről. Európai színvonalú tankönyvei megalapozták azt, hogy a természettudományok fejlődése Magyarországon a 18. század második felében felzárkózhatott Európa fejlettebb régióihoz.