Etnikai diverzitás, külföldi játékosok hatása a magyar NB I sportszakmai eredményességére (2021–2024) - Somogyi-Kiss, Petra; Bácsné Bába, Éva (Economica, 2026)
A tanulmány célja a magyar labdarúgó NB I csapatainak játékosállományában megfigyelhető etnikai sokszínűség és sportmigrációs folyamatok vizsgálata a 2021–2024 közötti időszakban. A kutatás saját szerkesztésű, 130 megfigyelést tartalmazó kvantitatív, szekunder adatbázison alapul, amely a Transfermarkt és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Adatbankjának nyilvános statisztikáit dolgozza fel. Az eredmények azt mutatják, hogy az idegenlégiós játékosok arányának alakulása nem áll szignifikáns, közvetlen összefüggésben a csapatok bajnoki helyezésével, sem Pearson-, sem Spearman-féle korrelációs mutatókkal mérve. A sportszakmai teljesítményt sokkal összetettebb tényezők, az edzői munka minősége, a klubstratégia, az anyagi erőforrások, az utánpótlásképzés eredményessége, a szervezeti stabilitás és a csapatkohézió együttesen alakítják, összhangban a diverzitás és teljesítmény kapcsolatát vizsgáló nemzetközi empirikus eredményekkel. A vizsgálat rámutat, hogy az NB I-ben az elmúlt években nőtt a hazai játékosok aránya, miközben a külföldi játékosok továbbra is fontos szerepet töltenek be, ami a magyar bajnokság hibrid (egyszerre kibocsátó és befogadó) jellegét erősíti. A sportmigráció munkaerőpiaci és klubstratégiai következményei alapján a tanulmány kiegyensúlyozott, hosszú távon fenntartható játékospolitikát javasol a magyar klubok számára.