A debreceni szuburbanizáció negatív hatásainak enyhítése egy új közösségi közlekedési formával, a tram-trainnel - Havasi, Márton Zsombor; Karcagi-Kováts, Andrea (Economica, 2025)
Debrecen a szuburbanizáció és a fejlesztések következtében kiterjedt vonzáskörzettel rendelkezik, ami egyre nagyobb közúti közlekedési gondokat teremt. Megkérdőjelezhetetlen a közlekedési infrastruktúra fejlesztésének szükségessége. A tram-train (elővárosi villamos) egy modern tömegközlekedési forma, ami városon belül, illetve települések között közlekedik, így egyaránt szolgálná Debrecen és elővárosának forgalmát. A kutatás célja, hogy megvizsgáljuk – kizárólag ökológiai szempontból – azt, hogy érdemes-e Debrecenben egy elővárosi villamost kiépíteni. Ehhez fel kellett mérni Debrecen elővárosi forgalmát, amit keresztmetszeti forgalomszámlálással és folthatás módszerrel állapítottam meg.