Amikor a változás már nem opció, hanem kényszer: felszámolási eljárások és a humán aspektus - Igaz, Szabolcs (Economica, 2026)
A rosszul kezelt változás management és a felszámolási eljárás gyakran ok-okozati összefüggésben áll egymással. A proaktív és hatékony változás management stratégiák csökkenthetik a felszámolás alá kerülés valószínűségét. Azonban, ha a szervezet nem tud megfelelően alkalmazkodni a változó körülményekhez, az végső soron a felszámolási eljárás megindulását is eredményezheti. Ezen összefüggés megértése, a változások eredményeként fellépő kihívások időben történő felismerése, majd a megfelelő változás management stratégia kiválasztása létfontosságú lehet a társaságok túlélése érdekében. Jelen tanulmányban azon esetkörrel foglalkozom, amikor a szervezeteknek nem sikerül a felszámolási eljárás elkerülése. Bemutatásra kerül, hogy a felszámolás alatt a legismertebb változás management elméletek miképpen tudnak segíteni a szervezeti változások kezelésében, valamint egy konkrét példán keresztül – a felszámoló, mint a bíróság által kinevezett fizetésképtelenségi szakértő szemszögéből – miképpen valósul meg a gyakorlatban a változás management tevékenység ténylegesen.