A hossz számít? – A kulcsszóhossz és a keresési volumen hatása a seo teljesítményre egy szálloda példáján - Nagy, Fruzsina; Kiss, Marietta (Economica, 2026)
A tanulmány célja egy Debrecenben működő szálloda online láthatóságát befolyásoló keresőoptimalizálási (SEO) kulcsszavak vizsgálata, különös tekintettel a kulcsszavak szerkezeti sajátosságaira (hosszúság), keresési volumenére és becsült organikus forgalmára, valamint a köztük levő összefüggésekre. A kvantitatív elemzéshez 695 magyar nyelvű, a Semrush platformról gyűjtött kulcsszót tartalmazó adatbázis szolgált alapul. Az adatokat többváltozós statisztikai módszerekkel – korrelációs vizsgálatokkal, varianciaanalízissel, lineáris regresszióval, valamint görbeillesztéssel – elemeztük. Eredményeink szerint a kulcsszóhossz nem áll szignifikáns kapcsolatban sem a forgalommal, sem a keresési volumennel. Ugyanakkor a keresési volumen gyenge, de statisztikailag szignifikáns pozitív kapcsolatban áll az organikus forgalommal, vagyis a keresettebb kulcsszavak jellemzően nagyobb organikus forgalmat generálnak. A regressziós modellek alacsony magyarázóereje ugyanakkor arra utal, hogy a vizsgált változók önmagukban csak nagyon korlátozottan alkalmasak a forgalom előrejelzésére. Az eredmények gyakorlati implikációkat hordoznak a tartalomoptimalizálás és kulcsszókutatás területén.