A vezető, mint influencer - Csák, Krisztián; Dr. Juhász, Csilla (Economica, 2026)
A közösségi média térnyerése alapvetően átalakította a személyes és vállalati márkák építésének és fenntartásának eszközeit. A vezetők ma már nem csupán a szervezeti célok megvalósításáért felelősek, hanem egyben a vállalatuk hitelességének és társadalmi megítélésének kulcsszereplőivé váltak. A vezetői énmárkaépítés, valamint a vezetők, mint influencerek megjelenése szoros kapcsolatot mutat a vállalat hosszú távú sikerességével és versenyképességével. Ez a tanulmány a vezető, mint influencer szerepét elemzi, különös tekintettel arra, hogyan alkalmazzák a közösségi média adta lehetőségeket az énmárka tudatos építésére. A vezetői jelenlét a közösségi médiában nemcsak a vállalati imázs erősítését, hanem a márkahűség kialakítását és a fogyasztói elköteleződés elmélyítését is elősegítheti. A kutatás a releváns szakirodalom és esettanulmányok alapján feltárja, hogy a vezetők digitális készségei és közösségi média stratégiái hogyan járulhatnak hozzá az énmárkaépítés sikeréhez, és hogyan befolyásolják ezáltal a vállalat imázsát. A tanulmány külön hangsúlyt fektet az influencer marketing relevanciájára, amely ma már nemcsak promóciós eszközként, hanem a fogyasztói kapcsolatok és a szervezeti kommunikáció kulcselemeként is funkcionál. A vezető, mint influencer szerepének megértése hozzájárulhat a vállalati stratégiák hatékonyabb kialakításához és a hosszú távú piaci siker biztosításához, miközben a személyes márkaépítés jelentőségét a vállalati kultúrában is hangsúlyozza.