Számviteli dimenzió a zöld és fenntartható pénzügyekben - Veit, Adrienn; Böcskei, Elvira (Competitio, 2026)
A tanulmány a zöld és fenntartható pénzügyi instrumentumok számviteli kezeléséből fakadó kihívások tekintetében vizsgálja, hogy ez a dimenzió megjelenik-e a nemzetközi szakirodalomban. A kutatás a számvitel, mint információs rendszer és a stakeholder-elmélet keretében értelmezi a fenntarthatósági átmenet finanszírozásához kapcsolódó instrumentumokat. A Scopus adatbázisra épülő,PRISMA-logikát követő szűrés eredményeként 1721 angol nyelvű, lektorált folyóiratcikk került a mintába, amelyek közül 165 kapcsolódott számviteli, beszámolási vagy közzétételi kérdésekhez. Az eredmények azt mutatják, hogy a szakirodalom döntően pénzügyi és piaci fókuszú, míg az instrumentumszintű számviteli megközelítés alulreprezentált. A vizsgálat alapján a számviteli dimenzió további feltárása szükséges a transzparencia, az összehasonlíthatóság és az érintetti döntéstámogatás erősítéséhez.JEL kódok: M41, Q56, G38