A területi tőke kiegyensúlyozott és erőltetett növekedésének regionális tényezői - Jóna, György (Competitio, 2017)
Ebben a tanulmányban, Kornai János erőltetett gazdasági növekedésről szóló elméleti megállapításait adaptálva, összehasonlítom a hazai kistérségek erőltetett és harmonikus területitőkenövekedését a 2004 és 2010 közötti időszakban. Az empirikus mérésnél a területitőkekoncepció komplex módszertanát alkalmazom. Longitudinális eredményeim szerint az erőltetett területitőkenövekedés jellemző oka, hogy az infrastrukturális háttér rovására fejlesztettek más ágazatokat, és ezzel egy időben nőttek a területitársadalmi egyenlőtlenségek. Mindez a területi tőke erőltetett növekedését és káros hatását okozta. A túlfűtött területitőkenövekedést kezelni lehet területfejlesztési, gazdaságpolitikai és társadalompolitikai eszközök együttes, összehangolt alkalmazásával. Journal of Economic Literature (JEL) kódok: C62, C68, Q01, R58