Fenntarthatósági teljesítményértékelésirendszerek a divatiparban.Kritikai áttekintés mikro- éskisvállalkozások szempontjából - Edőcsény, Klára Ilona; Harangozó, Gábor (Competitio, 2026)
A divatipar globális szinten jelentős környezeti és társadalmi kihívásokat jelent a fenntarthatósággal kapcsolatban, miközben a fenntarthatósági teljesítményértékelési keretrendszerek túlnyomórészt a nagyvállalatokra lettek szabva. A tanulmány célja ezen rendszerek kritikai elemzése a mikro- és kisvállalkozások szempontjából, amelyek a divatipar jelentős részét képviselik, mégis kiszorulnak az elérhető értékelési keretrendszerekből. A kutatás kvalitatív elemzésen alapul, és öt főbb nemzetközi értékelési rendszert vizsgál a relevancia, a hatásgyakorlás lehetősége, az egyszerűség és az adat-hozzáférhetőség dimenziói mentén. Az eredmények azt mutatják, hogy ezek az eszközök túl komplexek, költségesek, és gyakran irrelevánsok a mikro- és kisvállalkozások működése szempontjából. A tanulmány következtetése, hogy szükséges egy egyszerűbb, kontextusérzékeny, a célcsoport és a divatipar igényeire szabott fenntarthatósági teljesítményértékelési keretrendszer kidolgozása, amely elősegíthetné ezen vállalkozások számára a fenntarthatósági teljesítményük önértékelését és a javítási lehetőségek megalapozását. JEL-kódok: D12, Q56, Q58.