A passzív rezisztencia politikai gazdaságtana: száz éve született Jászay Antal - Czeglédi, Pál (Competitio, 2024)
Az alábbi rövid esszé célja az, hogy megemlékezzen Jászay Antalról, vagyis Anthony de Jasay-ről, aki a politikai filozófia és a közösségi választások elméletének határmezsgyéjén alkotott nagyot, és 2025-ben van születésének 100. évfordulója. Viszonylagos ismeretlensége magyarázható egyrészt azzal, hogy a tudományos világ intézményeit kerülte, másrészt filozófiája , konzervatív anarchista”’ következtetéseivel. Jasay azonban a közösségi választások elméletének olyan klasszikusa, akit nem kellene elfelejtenünk – amihez persze előbb meg kellene ismernünk. JEL kód: D70, B25