A koraszülöttség és a szenzoros feldolgozási zavar kapcsolata - Nagyné Lengyel, Emese; Héjja-Nagy, Katalin (Acta Medicinae et Sociologica, 2026)
A statisztikai adatok alapján világszerte majdnem minden tizedik gyermek koraszülött. A magas prevalencia miatt (8-9%) Magyarországon is népegészségügyi problémának számít a koraszülés. A szakirodalom és az esetvignetta alapján a koraszülött gyermekek hajlamosak lehetnek szenzoros feldolgozási nehézségekre, szenzoros feldolgozási zavarra (SPD). Ezért a koraszülött gyermekek számára ajánlott az SPD szűrése és szükség esetén el kell indítani a korai intervenciót, Szenzoros Integrációs Terápia javasolt számukra. A szakembereket (gyermekorvosokat, védőnőket, tanárokat) és a szülőket is tájékoztatni kell a koraszülöttség és az SPD lehetséges kapcsolatáról. Szenzoros-barát, támogató környezet biztosítása ajánlott a koraszülött gyermekek számára otthon, az óvodákban és iskolákban is.