A támogató rendszerek szegregátumokban élő lakosságra gyakorolt hatása - Krizsai, Anita (Acta Medicinae et Sociologica, 2019)
A Nyíregyháza Megyei Jogú Város és a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara együttműködésében megvalósuló “Nyíregyháza Város Életminősége” kutatássorozat lehetőséget nyújt a lakosság életminőségének vizsgálatára. A kutatás során az életminőség egyes elemeinek vizsgálatán túl elemezni tudtuk a szociális ellátások igénybevételének gyakorlatát, célzottságát, hatásosságát. Annak ellenére, hogy a helyi szociális ellátások és támogatások rendszere megőrizte stabilitását, a legújabb eredmények csökkenő igénybevételi rátákat mutattak. Ebben a tanulmányban megvizsgáljuk a fenti folyamatok főbb okait a mintába került lakosság szociális, gazdasági jellemzőinek elemzésével, valamint a segélyezéssel kapcsolatos attitűdök változása tükrében.