Szervdonáció érdekében túljutni a kultúra és vallás akadályain Dél-Afrikában: Áttekintő tanulmány - Chipere, Tawanda; Mahomed, Saajida (Acta Medicinae et Sociologica, 2026)
A szervdonáció Dél-Afrikában csekély, ami hiányhoz vezet. Jelen áttekintő tanulmány olyan ajánlásokat gyűjt össze, melyek a kultúrát és vallást említik meg a szervdonáció akadályának. A kultúrát és a vallást nevezik meg akadályozó tényezőként a szervdonor regisztráció kapcsán, ami talán magyarázatot ad arra, hogy vágyaival ellentétben az egyén miért vonakodik attól, hogy szervdonornak regisztráljon. Ez az írásmű dél-afrikaiakkal foglalkozó tanulmányokat térképezett fel, melyek kulturális és vallási szempontból kínálnak releváns stratégiákat. A nem tudományos tanulmányokat kizártuk. Áttekintettük a Scopus, SciELO, PubMED, Sabinet, Google and Google Scholar megjelenéseket 2006 januárral bezárólag. Mintegy 28 tanulmány került kiválasztásra az 1990-2022 időszakból. A témaelemzés ajánlásokat és visszatérő témákat azonosított be. A javaslatok az alábbi hitek szerint változnak: afrikai közösségek ősi lecsendesítése, muszlimok képzése a mecsetben, bibliaközpontúság a keresztények számára, és nagylelkűség a hinduk és buddhisták számára. A témák a következőket foglalták magukba: családközpontú megközelítés, képzés az agyhalálról, vallási vezetők bevonása, és szervdonációra vonatkozó ismeret beépítése az iskolai tantervbe. A szervdonációra vonatkozó ismeret átadása elősegítheti a generációs attitűdváltást.