“Célom, hogy minél több embernek tudjak segíteni és minél jobb szakemberré váljak…” - Roma szakkollégista egyetemisták jelene és jövőképe - Trendl, Fanni; Orsós, Anna; Heindl, Katica; Horváth, Gergely; Varga, Aranka (Acta Medicinae et Sociologica, 2026)
A tanulmány a magyarországi roma szakkollégiumi hallgatók jelenének és jövőképének vizsgálatára vállalkozik, kiemelten a társadalmi mobilitás megélésére és a társadalmi felelősségvállalás megjelenésére. A kutatás egy 2022-2024 között zajlott adatfelvétel elemzésére épül, amely a roma szakkollégiumi hálózat hallgatóira irányult. A vizsgálat az önmagukat cigánynak, romának valló egyetemisták (n=108) válaszaira fókuszál, két nyitott kérdés kvalitatív és leíró statisztikai elemzését ismerteti. Az eredmények alapján megfogalmazható, hogy a társadalmi mobilitással járó kihívások megélésében kiemelkedő szerepet töltenek be a roma szakkollégiumok, mint támogató közösségek, valamint az egyéni erőforrások és a családi háttér. A jövőképpel kapcsolatban a család és a munka mellett jelentős arányban jelenik meg „mások segítésének szándéka” is. Azeredmények arra utalnak, hogy a roma szakkollégiumok nemcsak az egyéni tanulmányi előrehaladást támogatják, hanem hozzájárulnak jövőorientált attitűdök és közösségi felelősségvállalási mintázatok kialakulásához is. A vizsgálat fontos adalékot nyújt a roma fiatalok felsőoktatási részvételének és társadalmi szerepvállalásának mélyebb megértéséhez.