A roma tanulók iskolai szegregációja és az oktatásirányítás Romániában - Patroc, Dan (Acta Medicinae et Sociologica, 2026)
Ez a tanulmány a romák iskolai szegregációjának kormányzási dimenzióit vizsgálja Romániában, amellett érvelve, hogy a jogi tilalom önmagában nem biztosítja a hatékony deszegregációt. Bár a normatív keret bővült, a szegregáció tovább él az adminisztratív átláthatatlanság, a gyenge intézményi kapacitás és az iskolán belüli újraszerveződés révén. A tanulmány a szegregációt etnicitás, szegénység és szelektív szakpolitikai végrehajtás metszetében értelmezi.