A Few Thoughts About the Implementation of Sustainability in Hungary - Láng, István (Acta Agraria Debreceniensis, 2002)
UN Conference on Environment and Development óta (1992 Rio de Janeiro) a sustainable development fogalma bevonult a nemzetközi szervezetek és a nemzeti kormányok programjaiba. A fenntartható fejlődés megvalósítására sok országban stratégiákat dolgoztak ki. Magyarországon ilyen stratégiai a dokumentum ma még nincs, de valószínű, hogy rövidesen elkészül. A szerző ehhez az előkészítő folyamathoz kíván hozzájárulni javaslataival. A fenntarthatóság (sustainability) megvalósításához hosszú időre és konkrét cselekvési programok összefüggő láncolatára van szükség. A szerző javaslatai szerint a következő 3-5 évben tíz prioritást célszerű támogatni a kormány és a civil társadalom részéről:1. Környezetvédelem2. Környezeti nevelés és tudatformálás3. A szemét, a hulladék eltávolítása és hasznosítása4. Környezet-egészségügy5. Környezetbiztonság6. A közlekedés korszerűsítése7. Agrár-környezetvédelem8. Környezetbarát technológiák és termékek9. Lakossági részvétel a döntés-előkészítésben és döntéshozatalban10. Az állami és önkormányzati költségvetések szerepe